Струнно-смичковий відділ

Струнно-смичковий відділ

СКРИПКА – царівна музики, соловей оркестру, чарівниця й наснага душі…

Клас струнно-смичкових інструментів спочатку входив до оркестрового відділення, створеного 1968 року, але згодом став самостійною творчою одиницею школи мистецтв. На відділі в різні роки працювали І.Білик, Л.Моняк, Ж.Дегтярьова, Р.Кононенко, Ю.Кас’ян, Т.Кириєнко, багато випускників яких стали музикантами-професіоналами. Серед них Лада Пугачевська, Андрій Степенко, Сергій Доморослов, Ольга Тимченко та інші.

Стрельник Т.В. – зав. відділом струнних інструментів, викладач-методист
Стрельник Т.В. – зав. відділом струнних інструментів, викладач-методист

Не можна не згадати викладачів по класу віолончелі Дегтярьову Ж.В. та Лушеву Л.К, які внесли значний вклад в розвиток струно-смичкового відділу.

Понад 30 років на струнно-смичковому відділі працювала Таїса Пруглова. Тривалий час вона очолювала відділ, підготувала для професійної освіти багато випускників. З її ініціативи у школі організовують ансамблі скрипалів молодших і старших класів. Ансамбль скрипалів старших класів під її керівництвом стає переможцем міських та всеукраїнських фестивалів, конкурсів. Згодом на зміну Т.Пругловій прийшла талановитий викладач з великим досвідом роботи Тетяна Стрельник, яка очолила відділ. Сьогодні разом з нею працюють досвідчені, творчі педагоги Олена Хомутіна, Ірина Келемен-Книшенко, Олександр Мордюк, Любов Муравйова. Після закінчення НМАУ ім. П. Чайковського повернувся в школу працювати викладачем вихованець школи мистецтв Юрій Дубинський.

Струнний ансамбль викладачів та учнів
Струнний ансамбль викладачів та учнів.

Організований завдяки самовідданій праці викладачів струнно-смичкового відділу скрипковий ансамбль «Мелодія» (керівники Тетяна Стрельник та Олена Хомутіна, концертмейстер Євгенія Шимко) сьогодні є гордістю району та міста. Творчий колектив – переможець міських, всеукраїнських та міжнародних конкурсів, фестивалів. Його часто запрошують до участі в престижних концертах, у тому числі в Київській дитячій філармонії, у великій залі Київської міської держадміністрації, в Київському дитячому музичному театрі, у Великій залі НМАУ ім. Чайковського. Хороші результати показує і відносно молодий колектив – ансамбль скрипалів молодших класів «Тоніка» (керівник Ірина Келемен-Книшенко).

скрипковий ансамбль «Мелодія» (керівники Тетяна Стрельник та Олена Хомутіна, концертмейстер Євгенія Шимко)
скрипковий ансамбль «Мелодія» (керівники Тетяна Стрельник та Олена Хомутіна, концертмейстер Євгенія Шимко)

Вихованці викладачів струнно-смичкового відділу з успіхом виступають на міжнародних, всеукраїнських та міських конкурсах. Так, учні Олександра Чміль, Альфія Хамзіна, Аліна Кіхно, Іван Матлаєв, Катерина Скоробогатова, Родіон Морозов, Світлана Ульченко, Катерина Цюпка, Марія Щербакова, Вероніка Колосовська, Діана Палій є лауреатами багатьох конкурсів.

Стипендіями голови Подільської райдержадміністрації в м. Києві та міського голови були нагороджені: Строкач М., Чміль О., Кіхно А., Палій Д.. (викл.Стрельник Т.В.).

Продовжили навчання у вищих та середніх мистецьких навчальних закладах: Шупік О., Циганова М., Іванов Г., Єнікеєва Н., Колосовська В., Кіхно А., Матлаєв І., Івасюк Н, Свердлова М., Чміль О..

Строкач М. після закінчення НМАУ імені П.І.Чайковського стала артисткою оркестру Київського Національного академічного театру оперети, Дубинський Ю. – артист Національного ансамблю солістів «Київська камерата», Скоробагатова К. продовжує професійне навчання в м. Відень (Австрія).